Gerrit Schotte: Dèjá vu en Waterloo?

Het kabinet Pisas
Op Curaçao is een nieuwe regering beëdigd onder leiding van minister-president Gilmar 'Pik' Pisas. De zevende alweer na zeven jaar. En de achtste wacht al in de coulissen: Rudsel Martha, de oud minister van Justitie. Eigenlijk moest dat Charles Cooper zijn, maar de kans dat die door de screening komt, slinkt met de dagen.

Om geen tijd te verliezen heeft Schotte, Martha al laten screenen. Want op het lijstje bij de VDC stond hij vermeld als de nieuwe gevolmachtigde minister in Den Haag. Die positie is na de beëdiging van gisteren nog steeds vacant. En dat is niet voor niets.

Stoppen
Pisas blijft dus maar tijdelijk premier. Hij wordt gesteund door vier partijen in het parlement en twee onafhankelijke parlementariërs en heeft twaalf van de in totaal 21 zetels. Zijn eerste daad na het bezoek aan de gouverneur was het indienen van een verzoek om de verkiezingen te stoppen. Een briefje naar de gouverneur en eentje naar het Europees Hof in Straatsburg.

De kiesraad van Raymond 'Pacheco' Römer | Foto: Dick Drayer
En niet geheel onbelangrijk: Pisas eist ook stopzetting van alle beslissingen en werkzaamheden van de Kiesraad zolang het verzoek in Straatsburg loopt. Of dat laatste ook daadwerkelijk gaat gebeuren, valt te bezien. De verkiezingen zijn bij wet uitgeschreven en kunnen niet zomaar worden stopgezet. De kiesraad laat zich mondeling niet sturen en zal wachten op een wettelijk besluit, ondertekend door de Gouverneur.

Aanvaring
Maar deze eigenwijze opstelling van Pacheco Römer en zijn manschappen is wellicht wel genoeg munitie om hem de laan uit te sturen. Weet u nog: dat laatste konijn uit de hoge hoed van Gerrit Schotte?

De opdracht van de gouverneur voor dit tijdelijke kabinet was om toe te zien op de nieuwe verkiezingen. Nu Pisas, onder aanvoering van partijgenoot Gerrit Schotte een andere weg in slaat, komt het in aanvaring met Nederland. Die heeft Willemstad eerder al laten weten achter de beslissingen van de Gouverneur te staan.

Gerrit Schotte snelt Fòrti in
Foto: Dick Drayer
Lijntjes
Sterker nog, Nederland vraagt zich achter de schermen af of het niet tijd wordt dat de bevolking van Curaçao zich uitspreekt over de houdbaarheid van het instituut Gouverneur. Of te wel: blijf je binnen de lijntjes tekenen en respecteer je de spelregels die afgesproken zijn, of ga je er overheen en stap je op?

Afscheiding heeft nog nooit een meerderheid gehaald, dus dat durft de oud-premier niet aan. Jammer, want met de uitslag van z'n volksstemming is dat getrek aan de Gouverneur snel afgelopen.

Tramalant
We gaan de komende weken nog wel wat tramalant zien van Pik en zijn manschappen. Hou voor de grap eens bij hoe vaak Gerrit Forti weer in- en uitloopt, want de oud-politieman Pik heeft wel wat aansturing nodig van de dirigent.

Er zit geen konijn meer in de hoge hoed, zo schat ik in. Maar chaos is een goede tweede. Want al die regeltjes om binnen de lijntjes te blijven tekenen kun je ook gewoon naast je neer leggen. Gewoon de wet niet volgen, de correctie komt toch pas als het A4-tje vol is gekleurd.

En dat scenario, eentje waarbij de correctie veel later volgt, is bekend terrein voor Gerrit Schotte en zijn kornuiten. Vannacht beleefde de oud-premier een deja vu. De komende weken zal blijken of het niet ook opnieuw z'n Waterloo wordt.


Populaire posts