Ministeriële Beschikking dwingt Kiesraad naar Bestuursrechter

WILLEMSTAD - De regering Pisas heeft een ministeriële beschikking overhandigd aan de Kiesraad met het besluit alle voorbereidingen op de verkiezingen van 28 april te staken. Deze dwingende maatregel gaat gelijk in. Raymond 'Pacheco' Römer en zijn Hoofdstembureau staan buitenspel.

Maar niet voor lang, zo is de verwachting. De Kiesraad is nu in beraad en zal morgenvroeg (dinsdagochtend) met een reactie op de ministeriële beschikking komen.

Bodemprocedure
Die laat zich raden, zolang ze tenminste zelf overtuigd is van de wet en de mogelijkheden die die biedt.

De Kiesraad zal bij de Bestuursrechter (LAR) in beroep gaan middels een bodem-beroepsprocedure. Daar heeft de Raad zes weken de tijd voor, maar de verwachting is dat dat meteen gebeurt.

Dat kan pro forma, zodat de komende dagen nagedacht kan worden over de exacte motivering van die procedure.

Voorlopige Voorziening
Daarbij zal dan ook via een voorlopige voorziening worden gevraagd om de werking van de ministeriële beschikking op te schorten, totdat in de bodemprocedure is beslist. Dat zal dan ook wel met de nodige spoed moeten gebeuren, want de verkiezingen zijn dichtbij. Eén of twee dagen, schatten juristen.

Als de rechter meegaat in de voorlopige voorziening en de Kiesraad weer aan het werk kan, zijn er op 28 april gewoon verkiezingen.
Populaire posts