Verwachte opkomst Bonaire laag

KRALENDIJK - Bonaire gaat woensdag ook naar de stembus. Het eiland is een bijzondere gemeente die direct valt onder Haags gezag. Ruim 10.000 kiesgerechtigden hebben daarom net als iedere andere Nederlander van 18 jaar en ouder een stemkaart in de bus gehad. Maar veel animo om te stemmen is er niet.

“Hier op Bonaire stem je op een persoon, niet op een programma”, zegt een vrouw die met boodschappen uit de supermarkt komt. “Ik ken niemand op geen enkele kieslijst. Wie van de partijen in Nederland vertegenwoordigt Bonaire in Den Haag? Niemand toch! Ik ga niet stemmen.”

Protestborden in Kralendijk
Luister naar een reportage van Dick Drayer

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA is de enige politicus die langs kwam op Bonaire. Verder wordt er op het eiland geen campagne gevoerd. Geen verkiezingsborden in Kralendijk, laat staan verkiezingskoorts. Wel staan er verspreid over Kralendijk zelfgemaakte protestborden langs de kant van de weg.

Daarop wordt de bevolking opgeroepen om niet te stemmen. Ook staat te lezen dat Nederland de bestuurlijke bezetting van Bonaire moet beëindigen: ‘Stop Dutch apartheid’. De borden zijn gemaakt door James Finies van de actiegroep ‘Nos ke Boneiru bèk (Wij willen Bonaire terug).

“Nederland heeft van ons tweederangsburgers gemaakt”, zegt Finies. “Wel meteen de belastingen op Nederlandse manier herstructureren en innen, maar niet de uitkeringen en pensioenen aanpakken. Nederland meet met twee maten.”

James Finies toont binnengehaalde stemkaart
Bij de vorige verkiezingen in 2012 konden 10.000 mensen stemmen op Bonaire. Er kwamen maar 2500 opdagen. 500 daarvan stemden blanco. “Ik roep de mensen nu op om helemaal niet te gaan stemmen. In plaats daarvan kunnen zij hun stemkaart bij mij inleveren. Zo kan ik laten zien dat heel veel mensen de Nederlandse overheersing zat zijn.”

Voor Finies is het duidelijk dat 150 Kamerleden gekozen worden door 16 miljoen Nederlanders. “Als iedereen gaat stemmen op Bonaire, heb je nog maar een kwart zetel binnen, dat is geen democratie”, concludeert hij. “Bovendien, door het tijdsverschil van vijf uur zijn onze stembussen nog open, terwijl de uitslag in Nederland al bekend is. Hoezo telt iedere stem?”