Gerrit Schotte: ‘Volk van Curaçao: open je ogen!’

Journalist Yves Cooper (rechts) interviewt elke dag politici op het Wilhelminaplein | Foto: Sinaya Wolfert
Journalist Yves Cooper zit in de auto, maar op de passagiersstoel. “Ik kan wel rijden, maar heb geen geld voor een auto. Iedereen kent me op het eiland, dus ik krijg altijd een lift.” We zijn op weg naar plènchi, Papiaments voor ‘pleintje’ en ook de naam van Coopers Facebook live-programma. Op het Wilhelminaplein tegenover het parlement in het Curaçaose Willemstad zet de journalist elke werkdag politici voor zijn smartphone en streamt de gesprekken naar zijn bijna 50.000 volgers.
Het is de dag nadat justitie is binnengevallen in de woning van Gerrit Schotte. Zij verdenkt de voormalige premier en het huidige Statenlid van omkoping. In februari wist hij collega’s van de ‘schone coalitie’ los te weken en de regering van Hensley Koeiman ten val te brengen. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij daar in tenminste twee gevallen geld voor heeft betaald.
“Schotte is een heel slimme man”, zegt Yves Cooper, een flamboyante journalist die geen blad voor zijn mond neemt. En hij is daarmee een uitzondering op Curaçao. “Schotte greep de macht met overgestapte parlementsleden en zette partijgenoot Gilmar ‘Pik’ Pisas neer als premier”, zegt Cooper. Zelf premier worden kon niet meer. De eerdere veroordeling voor ambtelijke corruptie en nog wat akkefietjes verhinderen een terugkeer naar het hoogste ambt.
“Schotte heeft lopen shoppen, zo denkt het OM, en dat verbaast me niets. Dat is typisch Schotte. Zo ken ik hem. Ik verwacht alles van hem. Vergeet niet: hij komt nooit meer zo dicht bij de macht als nu. Het is nu of nooit. En hij is meedogenloos om daar te komen”
Omdat Nederland inmiddels hard heeft ingegrepen en de regering van Schotte op afstand heeft geplaatst om vrije verkiezingen mogelijk te maken, beseft hij dat de enige manier om toch de macht te grijpen, de stembusgang zelf is. “Alles wat nu gebeurt, heet campagne”, zegt Cooper. “De inval bij Schotte was een volgende tegenslag na de ontbinding van het parlement en het ingrijpen van Den Haag."

Een tegenslag die nog tijdens de inval wordt omgebogen; Schotte staat voor de televisiecamera’s en met huilende stem, speelt hij de makamba-kaart: 'Volk van Curaçao, open je ogen!'




Gedomineerd


Volgens Schotte maakt de inval van justitie duidelijk dat Curaçao gedomineerd wordt door Nederlanders en dat daarvoor het - grotendeels met Nederlanders gevulde - justitiële apparaat gebruikt wordt.
“Hij wil geen onafhankelijkheid”, zegt Cooper, “maar die kaart heeft hij nu nodig. Zijn modus operandi van campagnevoeren is door de gebeurtenissen veranderd. Er is geen tijd meer voor campagne in de wijken, van huis tot huis. De komende drie weken gaat Schotte campagne voeren zoals alle politici op ons eiland al jaren doen. Met de massa, en met cadeaus. Alleen veel beter!”

Yves Cooper op Plènchi | Foto: Sinaya Wolfert
Cooper verwijst naar de eerste persconferentie, waar meteen 100.000 euro werd weggegeven voor een sportproject op het eiland. Ook gingen er een paar nieuwe auto’s naar de politie. Direct daarna vertrok Schotte naar Miami en kwam hij een dag later terug met de mededeling dat hij de noodlijdende vliegtuigmaatschappij Insel Air heeft gered van de ondergang. De maatschappij heeft net een massaontslag achter de rug en Schotte belooft nu iedereen weer een nieuwe baan.
De door de vorige regering neergezette crisismanager van de luchtvaartmaatschappij schreef direct een brief terug. Hij waarschuwt Schotte om de doorstart van Insel Air niet in gevaar te brengen. Cooper: “Zo’n brief doet er voor Schotte niet toe. Zijn achterban heeft geen boodschap aan die dingen. Ze onthouden alleen de eerste boodschap van hun leider. Ook van de aanwijzing van Nederland ligt niemand wakker. Democratie kun je niet eten, dus who cares?”
De auto stopt op het Wilhelminaplein. “Ik denk dat er vandaag geen politicus uit het kamp van Schotte komt. Die likken hun wonden.”