Curaçao krijgt Integriteitskamer


Beoogd premier Eugene Rhuggenaath |  Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Curaçao krijgt een integriteitskamer. Daarmee moeten de fratsen van het interim-kabinet Pisas voorgoed tot het verleden behoren. Niet alleen de kiesraad komt op afstand van de politiek, beoogd premier Eugene Rhuggenaath wil veel verder: ook overheids NV's moet gespeend blijven van politieke bemoeienis via bijvoorbeeld benoeming vanuit partijen.

Dat staat in het nieuwe regeerakkoord, dat van PAR, MAN en PIN de naam 'Realisando e Máksimo Potensial di Kòrsou' meekreeg. Rhuggenaath zal die uitdaging met zijn eigen ministerie van Algemene Zaken op gaan pakken.

Eugene Rhuggenaath in gesprek met NOS-correspondent Dick Drayer

Zoveel woorden als Rhuggenaath in het gesprek hierboven gebruikt staan er niet op pagina 14 van het regeerakkoord. Onder het kopje 'Integriteit' meldt de tekst dat er een 'Unidat kontra Korupshon' komt, dat volgens de tekst ook vertaald kan worden als integriteitskamer. Een onafhankelijke instantie die zowel preventief als curatief corruptie aan gaat pakken.

Naast deze provisie komt er een wet die veroordeelde politici en bestuurders naar huis kan sturen terwijl ze nog in functie zijn.

En ook functionarissen op topniveau kunnen een screening verwachten voor ze worden aangenomen. Je moet dan denken aan topfuncties bij de Centrale bank, controlerende instanties zoals de algemene Rekenkamer en overheids-NV's. Maar ook hoge ambtenaren op de ministeries.

Haast
Volgens Rhuggenaath heeft de haast die aan de dag wordt gelegd bij het formeren van een nieuw kabinet onder zijn leiding, niet alleen te maken met de inauguratie van de nieuwe Staten vandaag 11 mei.

De regering Pisas is onder leiding van Gerrit Schotte, op dit moment bezig in rap tempo bestaande en niet bestaande vacatures te vullen met partijvriendjes. Dat moet stoppen en zo snel mogelijk worden teruggedraaid, aldus Rhuggenaath. Maar ook zijn er aanwijzingen dat de demissionaire interim-regering geld uit overheids NV's wil trekken en dat intimidatie daarbij niet geschuwd wordt.

De nieuwe regering opteert voor rust en stabiliteit. Zover is het dus nog niet.