deya-dick


·        Aretha Landbrug ‘’Als ik Roe’s film mag geloven, zijn de nare reacties die ik van zwarte zijde krijg nog mild vergeleken met wat Curaçaoënaars elkaar onderling toewensen op basis van subtiele tintverschillen’’

Helemaal waar Dick Drayer
‼️
Thomas Ummels Dat was voor mij ook een enorme eye-opener! Ik vond het een bijzondere documentaire en hij heeft veel indruk bij mij gemaakt.
👌🏼

Paul Vesseur Goed en helder geschreven stuk.
Chantal Tak "Volgens hen gaan makamba’s vaak recht op hun doel af, terwijl de Curaçaoënaar eerst groet. Je ziet het daar al fout gaan. De Nederlander vindt het maar omslachtig, dat gegroet van mensen die je niet kent. Waar is dat goed voor? Voor de Curaçaoënaar is groeten een teken van respect, en respect is het sleutelwoord in de Curaçaose cultuur.” Volgens mij gaat dat al prima op het eiland en er mag hier en daar nog wat rechtstreekser doorgepakt worden om fouten in de kerk en families uit de wereld te helpen. En dan druk ik me voorzichtig uit.
Manuela Hak Chantal Tak hoeveel respect zie jij van de ‘curacaoenaar’ naar de mensen in een chinese toko?
Ik heb soms meer het gevoel dat het echt niks met kleur te maken heeft maar met dommigheid van mensen die zelf niet zo goed in hun vel zitten en dat op een ander zo nodig moeten projecteren?
Geert Huisman respect is in elke cultuur anders...dat is het probleem.
Chantal Tak Manuela Hak Dat is een gemiste kans voor de klanten. Volgens mij gaat het wel goed / komt het wel goed in de toko's. Als je de narigheid op Curacao wil aanpakken dan begin je in de kerk en de families.
Manuela Hak Chantal Tak kleur is aan de buitenzijde het meest makkelijk om een verschil te zien als je een ander wil kwaad doen, dus wordt het vaak gebruikt
Chantal Tak Manuela Hak De logica ontgaat me nog steeds en het gebruik vd kleur nog meer.
Manuela Hak Chantal Tak met wat ik probeer te verduidelijk of dat het gedaan wordt?
Chantal Tak Manuela Hak Jouw doel is me zeker niet duidelijk dus steek van wal,
Manuela Hak Chantal Tak wat ik bedoel is dat als een persoon behoefte heeft om een ander slecht te behandelen uiterlijke kenmerken het makkelijkste daarvoor zijn. In dick zijn verhaal ‘makamba’ want iedereen die niet blind is kan concluderen dat Dick vrij wit is. In de toko is ‘chino’ roepen ook makkelijk als je zelf geen fatsoen hebt en denigrerend wil zijn, en dan al de andere kleuren bevolkingsgroepen daarbij nog. Naar mijn idee komt dit vaak voor bij mensen die zichzelf minder voelen en dus een ander nog minder willen laten voelen en denken zich daardoor beter en superieur te voelen. Kleur is een makkelijk te herkennen, en dus te misbruiken, iets.
Jeronimo Baldwin Respect. Het meest misbruikte en verkeerd gebruikte woord ter wereld. Ik weet in elk geval niet meer wat het betekent.
Onderkant formulier


Els Kroon Mooi verwoord Dick, de spijker op zijn kop, hoewel ik zelf weinig problemen heb ermee omdat ik het als iets van Curacao beschouw en er niet (meer) over wakker lig. Heb wel in de loop van een kwart eeuw ervaren dat je gewoon jezelf moet blijven en niet te geforceerd moet proberen erbij te horen
Arturo Zimmerman Dick, 30 mei had in principe niets met witte Nederlanders te maken. Door frustratie later op de dag hebben zij buitensporige uitingen gedaan richting de witte Nederlanders.Het was geen rassenstrijd.
Marijn Vd Hoeven Arturo Zimmerman klopt Stanley Brownheeft altijd gezegd als we de 'makambas' wilde pakken waren we wel naar juliana dorp gegaan, vooral Tauber moest het ongelden en andere ondernemers van niet hollandse afkomst bii de rellen
Roos Vermeulen Een goed stuk Dick!
Alhoewel....toch nog mild...
Als ik onze kleurrijke samenleving omschrijf...praat ik over een samen wonen van tig groepen op een klein eiland, allemaal weer verdeeld in subgroepjes.
En niet een subgroep begrijpt de andere...allemaal hebben ze vooroordelen, statements over de ander.
Gebaseerd op....ja, waarop eigenlijk?
Op onmacht, pijn, achterdocht ( veeeel achterdocht), horen zeggen , mondelinge overlevering en onvoldoende kennis van het land curacao, de voorgeschiedenis als antillen, het koloniale verleden, het koninkrijk, het ontstaan van dit koninkrijk, de zeven provincien.
Hier kijkt men vaak eerst naar tint, koppelt er direct een pavlov herkenning aan en reageert....
Pavlov reflex is te verhelpen...maar dan moet je lef hebben en niet alleen staan....
Ziehier de geboorte van een nieuwe subgroep.

Arturo Zimmerman Het is naar mijn mening geen kleuren strijd, het gaat om de houding. Cur heeft
Tasha Natasia Herkenbaar...het eilandje verderop nog erger

Annette Langenberg Precies. Goed geschreven, Dick. Zal het ooit anders worden? 🤔
Melanie Duesmann Helaas....But the very truth
Ane Marten De Vries Kleur en koppeling aan kleur cultuur of juist de ontkoppeling ervan leidt tot veelal onnodige denkpatronen en problemen. Dit is niet specifiek voor Curacao een probleem maar wereld wijdt. Ethnische groeperingen op basis van geloof of overtuiging enz enz
Arthur Donker sPIJKER OP Z'N KOP dICK cHAPEAU!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Leslie VanDelft Dick, een prima artikel dat in essentie volledig een juist beeld schept hoe we er nu na 1969 voorstaan. Ik zelf ondervind, net als Els Kroon weinig problemen en we hebben onder onze groep jarenlange goede vrienden ook meerdere YdK met een andere huidskleur dan ik en mijn vrouw. Maar je merkt regelmatig dat er bij bepaalde mede eiland bewoners helaas toch sterke onderbuik gevoelens tegen blanke mede bewoners. Volgens een paar goede YdK vrienden zit er ook nog een behoorlijk stuk jaloezie als voedingsbodem door hun totaal misplaatste idee dat alle makambas rijk zijn, heel veel geld verdienen, in luxe villas met swimming pool wonen en goede banen of horeca gelegenheden, hotels en resorts inpikken. Jij en ik weten wel beter dat het niet zo is en er ook dat vele makambas elke dag hard aan de bak moeten om te kunnen overleven en hun gezin te voeden op het dure eiland. Maar er is ook een groep makambas die helaas regelmatig het verkeerde beeld met hun arrogante gedragingen en uitingen dagelijks voedig geven. Vrij recent terug van een jarenlang verblijf buiten Curacao heb ik dit alles helaas moeten constateren dat ik jou gelijk kan geven dat er sinds 1969 niet erg veel aan deze mistoestanden qua kleur en afkomst is veranderd.
Els Kroon "Maar er is ook een groep makamba's die helaas regelmatig het verkeerde beeld met hun arrogante gedragingen en uitingen dagelijks voedig geven." Leslie, dat is helaas maar al te waar. Bezorgt mij vaak genoeg plaatsvervangende schaamte.
Leslie VanDelft Els zie mijn laatste reactie waar ik dat ook noem, liever kwijt enkele reis NL, dan rijk. Wij kennen ook zulke mensen, arrogant en opscheppen hoe rijk ze wel zijn en hoe groot en wat hun woning en boot wel heeft gekost en verder alleen maar opnoemen wat er allemaal fout is aan het eiland en de YdK bewoners is. Kennen na zelfs een paar jaar op het eiland te wonen meestal als pensionado alleen maar de routes naar vd Tweel, Centrum, enkele shopping malls en een paar restaurants en happy hour locaties. Ze weten, verder zonder ook enige interesse te hebben om hun pooldeck daarvoor te verlaten, wat er hier verder te zien is en wat er allemaal speelt. Misschien licht gechargeerd, maar ze bestaan wel.
Michael C. Penso Waar zouden ze het voorbeeld van hebben gehad na 300 jaar slavernij en kolonialisme? Je moet je boodschap wel compleet overbrengen Dick, want anders is het een halve waarheid en halve waarheden zijn leugens.
Meta Fahrenfort Michael C. Penso dit is geen halve waarheid, het is de realiteit van 2019. Niun di e hendenen na bida aworaki tin di haber ku lokual ku a sosode den pasado.
Michael C. Penso De nasleep kom je er niet binnen 50 jaar van af, niet op een eiland als kurasow. Heb je nog een 100 jaar voor nodig]
Corinne Martijn Meta Fahrenfort precies deze houding maakt mensen van Curacao boos op Makamba's. Ooit gehoord v d erfenis v d slavernij? Als jij je deur daarvoor dicht doet dan is t moeilijker voor jou.
Gerda Brand Michael C. Penso inderdaad en door die erfenis te erkennen openen we het hart voor elkaar
Michael C. Penso Gerda Brand jjuisten, compashon y herstel en geen keiharde beoordelingen en veroordelingen.
Jeronimo Baldwin Daar gaan we weer. Niemand die de slavernij heeft meegemaakt, maar we weten precies hoe het was en we hebben er nog steeds last van...
Meta Fahrenfort Corinne Martijn ik maak deel uit van een groepje mensen hier dat de verwerking van het slavernijverleden voorstaat en kijkt hoe dat bewerkstelligd kan worden. Dat gezegd - het is belangrijk dat we daarin niet blijven hangen en blijven rehashen maar dat we ons realisere dat verwerking, getting past it, de enige oplossing is om het eiland te laten bloeien. In al zijn diversiteit.
Je oordeelt zonder te weten over wie.
Michael C. Penso Jullie blijven wel hangen in de tweede wereld oorlog die maar 5 jaar duurde in tegenstelling met de slavernij 500 jaar
Corinne Martijn Meta : Fijn voor jou dat je daarmee bezig bent. Ik reageerde op wat jij schreef. Ik ken je niet. Om te zeggen: "get over it" : "de slavernij is iets v d past" , terwijl bruine families al generaties lang in armoede leven, vanwege de armoede, sinds de afschaffing v d slavernij) en dan verwachten dat men begrip / medeleven toont voor jouw slachtofferrol als makamba , dan vraag ik me af of jij misschien beter een andere bezigheid kunt zoeken. "Getting past it" zoals jij het netjes noemt, zou verholpen kunnen worden door armoedebestrijding en gratis education. Mijn vader was bruin en mijn moeder wit. Hierdoor begrijp ik beide kanten van de geschiedenis. Ik zie er uit als een Makamba en zo zien mijn mede YDK mij in eerste instantie . Zodra ik mijn mond openmaak en communiceer op Curacaose wijze is de connectie er. Op Curacao zijn er Makamba's die alleen NLse vrienden hebben en niet omgaan met de Curacaoenaars. Deze NLers denken vaak nog op dezelfde wijze als de kolonialisten: meer liefde en respect voor dieren ipv de bruine medemens of vertikken om Papiamentu te leren. Een deel v d erfenis v d slavernij is armoede in bruine families die van generatie op generatie doorgaat en dat men door de armoede / slecht eten niet kan verder studeren waardoor de armoede of anders denken doorbroken zou kunnen worden.
Onderkant formulier

Rob van Reusel Pabien Dick Drayer. Goed geschreven!
Leslie VanDelft Michael, dat YdK misschien een voorbeeld hebben gehad van Nederlander met opvattingen en gedragingen van 300 jaar geleden is misschien waar. En er zijn ook nog makambas op ons
Gerda Brand Leslie VanDelft de erfenis uit het verleden daarmee hebben we vlgs mij nog steeds mee te doen....bv niet of nauwelijks initiatief durven nemen...openlijke ERKENNIG van de slavernij door ons witte mensen, zou vlgs mij meehelpen aan de pijn die de gekleurde mens is aangedaan. Dit soort wonden zit generaties diep...kijk eens hoe sommige nederlanders op de duitsers reageren....De relatie Curacao versus Nederland zou er echt bij gebaat zijn, als de Koning of de premier openlijk erkennig zou geven van de pijn en de beschadiging van een volk daardoor.
Vanuit die erkenning kom je naast elkaar te staan pak je elkaars hand en loop je samen op...elkaar ondersteunend waar nodig.
Muriel Horvers Ik kwam in 1987 op curacao wonen vanuit de Bijlmermeer, ik weet nog goed hoe geshockeerd ik was over de kleur discussie op het eiland. Op PSC zaten de witten op de gang, tijdens pauze, de zwarte aan de overkant en iedereen die nergens bij hoorde in het midden onder de boom. Mijn, vreselijke, steile haar werd ineens gebombardeerd tot “goed haar” . Ik heb geleerd wat bingo in relaties betekend en zoveel meer.
Eiland is in al die jaren niks veranderd en oa deze gedachten gang houdt groei tegen. 
☹️
Alex Immens Goed stuk Dick!

Felicia van Loon Briljant stukje, Dick, en helaas maar al te herkenbaar. Ik heb geleerd om overal eerst uitgebreid te groeten, en inderdaad helpt dat. Ik ben getrouwd met een donkere Curacaoenaar, en dat helpt ook. Een beetje. Maar er zijn soms situaties....
Jelle Di Vertacollini Zéér herkenbaar, zeg ik als witte makamba. “Tis ook nooit goed”, wat je ook zegt of
Jelle Di Vertacollini Mayra Berends Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook twee echt goede vrienden die me wèl waarderen als “witte kakkerlak”.
Hans de Graauw Steengoed verhaal ... 👍🏾👍
Harry Snel Goed verhaal Dick
Als er nog meer tourisme inkomsten nodig zijn na de Isla is dat wel een belemmering. Zelfrespect en respect voor alle andere kleuren lijkt mij de oplossing
Ulysses Locadia Prima, Dick Drayer een prima stuk mijn echtgenote en ik hebben ervan genoten want het is lang geleden dat wij een goed stuk hebben gelezen over deze kwestie. Frantz Fanon heeft dit fenomeen ook heel treffend geschreven in zijn studie “ blanke huid zwarte masker “ ergens in zijn studie noemde hij dit fenomeen , het lactificatieproces.
Janine Klop Mooi geschreven misschien ben ik naïef maar ooit.......
Marfa Wawoe Intressante analyse.....

Wilma van Geemert Dick Drayer Ik ben het zo eens met je artikel en vind het zo herkenbaar....Vincent Bijlo, de blinde cabaretier zei eens: Was iedereen maar blind, dan was er geen discriminatie.....
Caroline Castendijk Zo herkenbaar en helder verwoord. Dank daarvoor!
Mirjam Fokkens Heel herkenbaar.
Meta Fahrenfort Uit mijn hart gegrepen. Master!
Yvonne van der Linden Prachtige vertolking van het gebeuren. Een van de redenen dat we het maar eens in een ander land zijn gaan proberen, Spanje, ook vol met immigranten en vele nationaliteiten, maar wel heel verdraagzaam tov elkaar.
Jesse Duinkerken Hadassa Bergonje toevallig half uurtje terug gelezen!
Yvon Vandersteen Na 26 jr hier wonen is mijn conclusie dat het met golven gaat. Nu op dit moment is er politieke en economische onrust en wordt de kleurkaart me wat vaker toegespeeld. Aan de andere kant kennen zoveel mensen mij persoonlijk, dat velen me als 'lokale' be…Meer bekijken
Bregje Zijlstra Vond het altijd jammer dat ik blank was en voelde mij ook regelmatig gediscrimeerd...(15 jaar op Bonaire/ Curacao gewoond)
Anja Ed Murawski Bregje Zijlstra Herken je gevoel .

Anneke Polak Zeer herkenbaar Dick, mooi opgeschreven.
Marlon Reina The majority of writers for popular and academic dictionaries have been white men. In the western world, as there are systems in place which privilege white people, it is not surprizing to see that the definition of racism put forward by white men is inaccurate. They are socialized to believe that the racism people of color experience is in any way comparable to the “racism” white people experience (i.e. being called out for perpetrating and upholding white supremacy). There is simply no credibility in white people defining racism.

Racism is systemic.
If we look at the word, ‘racism’, we see that it is made up of ‘race’ and the suffix ‘-ism’. This suffix is used to denote a system which, at least in the western world, is a system of white supremacy.
This clearly differentiates racism from prejudice. Anyone can be prejudiced toward anyone else, regardless of their race. People of color can certainly be prejudiced toward white people. However it is not racism because there is no larger system in place which oppresses white people.’
affinitymagazine.us
Denise Vijber Marlon Reina respect dat je t nog probeert
Marlon Reina Denise Vijber Danki. Ik dacht ik doe het mer copy and paste om me te sparen. Bo mes sa.
Marlon Reina Dick Drayer Voor het persoonlijke in jouw essay heb ik waardering en respect (al zie ik het soms anders). Mijn reactie is vooral bedoeld voor de vele, in mijn ogen kortzichtige reacties op het artikel die de waarheid van mijn bijdrage ontkennen.
Profesora LR Uitsluiten op basis van kleur ongeacht of het op basis is van " systemstic rascism" of vooroordelen is discriminatie. En de personen die dit ondergaan hebben er last/ moeite / verdriet om. De noemer waaronder het valt doet er volgens mij niet zo aan toe. Het gaat om het gevoel en volgens mij kan enkel de persoon die het ondergaat vertellen wat dit met hem/ haar doet. En de mate hoe dit zou moeten voelen of hoe erg dit is kan niet door anderen bepaald worden. Het is geen race wat is erger of wat niet. Het is erg dat dit op het eiland zo sterk is. Laat een latino/a / chinees/ hindustaan aan het woord en je hoort soort gelijke verhalen. Discriminatie!
Jeroen Jansen Dick Drayer helaas zijn ook de reacties op jouw stuk langs kleurlijnen te leggen...witte mensen vinden het prachtig, zwarte mensen zuchten.
Onderkant formulier

Tanja Fraai Ontzettend goed stuk. Laat het debat gevoerd worden. Op Curaçao en hier in Nederland.

Gerda Brand zo goed en mooi verwoord, we wonen al bijna 20 jr op bandabou en soms schreeuw ik van binnen..." sorry dat ik wit ben.." wat vlgs mij zou meewerken tengoede is dat er meer erkenning van de pijn komt van het slavernij verleden door de witte mensen hier op Curacao
Hayo Vink Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk er weinig last van heb. Als docent op een SBO is het in het begin van het jaar nog wel eens strubbeling, maar dat is snel gepareere. Ja maar meneer Curacao is geen Nederland! Weet ik, hoe oud ben je? 19 meneer. Mooi, ik ben hier 22 jaar, dus langer dan jij, en je gaat me vertellen hoe het hier werkt? 😂😂😂😂
Greg Melendez Ik word van beide kanten gediscrimineerd. Ik word regelmatig door Anti’s voor bounty uitgemaakt.
Hans de Graauw Anja Ed Murawski moet ook zeggen dat ik makamba’s ken die na 30 jaar behalve bon dia niets van de taal tot zich hebben genomen en dan snap ik de yu di korsou zeker...! Taal, ondanks kleur, verbroedert!!
Yolanda Lampe Hans de Graauw
Als antiliaan of anders talige , wordt je in nederland verplicht nederlands te leren , dus laten de eilanden de nederlanders ook verplichten papiamento te leren
Wij moeten ons in nederland aanpassen , dus moeten hun het ook op onze eilanden
Hans de Graauw Yolanda Lampe abo tin rason...!!!
Dick Drayer Hans, het klopt niet. Mensen met Nederlands paspoort en burgers van EU landen zijn gevrijwaard van verplichte inburgering
Irene Winter in mijn tijd ver verleden mocht er op scholen geen papiaments gesproken worden werd men gestraft en kinderen die op school begonnen bleven dan ook vaak het eerste jaar zitten.....en dat is gelukkig veranderd, ja toch?
Meta Fahrenfort Irene Winter ja, maar dat heeft het onderwijs en de ontwikkeling van het eiland in sommige opzichten belemmerd. Geen Papiamentstalig materiaal (dus wordt NL materiaal gebruikt) voor sommige vakken / niveaus. We zijn een toeristeneiland en klein in de wereld, dus beheersing van alleen Papiamentu en angst voor andere talen helpt de verkeerde kant op.
Ja, het moet op een positieve manier, maar talen moeten een vereiste zijn voor iedereen die onderwijs volgt. Ik zie daar veel te weinig van.
Lonneke Montana Ik woon hier bijna 10 jaar spreek bijna geen papiaments door andere omstandigheden. Werk net zo lang met straathonden en help de bevolking thuis. Soms spreken ze slecht nederlands dan is het handen en voetenwerk en er is altijd wel iemand die wil vertalen in de buurt. Nooit commentaar gehad van de lokale bevolking alleen in ogen van nederlanders heb ik me slecht aangepast. Respect tonen en empathie is belangrijker dan de taal spreken
Bovenkant formulier
Jennifer Radsma In de roos... Al 24 jaar heb ik dat gevoel... blijft jammer dat het niet anders kan. #doeslief
Hans Schreuder Wat eenzijdig belicht wat mij betreft. De twee min of meer beschreven “uitersten” zijn niet automatisch een gemiddelde en dus ook niet de meerderheid. Ben blij dat ik op Curacao mijn kleur heb leren kennen 12 jaar geleden. Niet omdat ik gediscrimineerd werd, maar omdat ik opeens een minderheid was qua kleur. Niet alleen op straat, overal..... je hoort niet meer bij de veilige grootste groep die, of je het nu wilt of niet, toch vaak de (ongeschreven) regels stelt en niet vaak de noodzaak voelt zich te moeten aanpassen of echt te verdiepen in t standpunt van de minderheid. Dat staat los van kleur. En toen pas realiseerde ik mij dat puur het zijn van een minderheid (in dit geval toevallig door kleur) je kwetsbaarder maakt, je meer je best moet doen om jouw standpunt voor het voetlicht te brengen. en dan hoeft er echt geen sprake te zijn van discriminatie. Zeker als je qua mening, gedrag of in deze kleur, afwijkt van de grote meerderheid. Maar dat is altijd zo. Sinds ik ervaren heb wat het is om qua kleur een minderheid te zijn heb ik meer oog voor de witte dominante in een overwegend wit land. En dus ook voor degene die in Nederland in de minderheid zijn. De meeste individuen binnen een meerderheid realiseren zich dat niet. En dat staat los van kleur. Ik ben diverser geworden en houd meer rekening met mensen die anders zijn, denken of doen. Het geconfronteerd worden met mijn kleur heeft mij verrijkt. Ik ben nu, niet alleen door de zon 😉maar ook door mij meer open te stellen voor de omgeving, minder wit gaan denken en doen. En niet alleen hier op Curacao, maar ook als ik weer in Nederland ben. En ik ben gelukkig niet de enige.......
Hans de Graauw Hans Schreuder bijna net zo steengoed als het artikel!!!

Joost Schrier Helemaal eens met wat je zegt. Aan de andere kant staan is ook verrrijkend, Echter, het stomme van te maken krijgen met discriminatie als blanke, heteroseksueke man (dat zijn natuurlijk aannames en misschien ben je dat niet) is dat het niet hetzelfde i…Meer bekijken
Meta Fahrenfort Joost Schrier daarnaast kan, als de 'sfeer' daar even naar is (met name doir politieke ontwikkelingen) in mijn ervaring de zaak supergrimmig worden en kan (kon?) ik me (voordat ik kon laten blijken dat ik goed Papiamentu spreek) echt onveilig voelen. …Meer bekijken
Walter Hellebrand Ik vond het moeilijk je artikel helemaal uit te lezen. Niet om hoe het geschreven is, maar om wat er beschreven wordt. Ik word er zo verdrietig van. Het is wel waar. Al heel lang inderdaad. Ik ben opgegroeid in een gezin met muziek en zingen. Ik wilde op m'n 11de (of zo) op Curacao heel graag bij een kinderkoor dat mooi zong. Mijn ouders probeerden uit te leggen waarom dat niet zou lukken. UIteindelijk kwam het hoge woord eruit: zij wilden geen witte kindertjes. Ik snapte het niet. Zo was ik op St. Eustatius niet opgegroeid.
Geert Huisman Wat is eigenlijk het nut van dit artikel? Het is interresant, het is waar en de realiteit, maar worden we er beter van als het veranderd?
Walter Hellebrand veranderT
Geert Huisman Walter Hellebrand wat boeit dad nau
Walter Hellebrand Wat heeft dad er nu mee te maken? Laat m'n vader er buiten!
Walter Hellebrand dus daarom
Walter Hellebrand point made
Geert Huisman Doe je ding.. spelling is een nutteloos tijdverdrijf... maar ieder zijn ding.. veel plezier
Walter Hellebrand Het is zo duidelijk dat je ongelijk hebt dat je het zelf niet snapt. En ja: probeer dat maar eens te begrijpen. ha ha ha!!!!
Walter Hellebrand Maar ik heb me er al bij neergelegd dat er heel veel mensen zijn die heel veel dingen niet snappen. Jij bent er kennelijk 1 van. Het zij zo. Leef je leven.
Geert Huisman Walter Hellebrand wil het niet eens begrijpen, wand het boeit me compleet niedt
Walter Hellebrand jammer voor jou
Ramsay Soemanta Ik denk dat het een “persoonlijk” iets is Dick. Ik ben het voor het eerst na hele lange tijd niet eens met de inhoud van jouw artikel. Ik ken blanke Nederlanders die hier 5, 10, 15 en zelfs meer dan 20 jaar wonen en zich absoluut niet herkennen in de situatie zoals jij die schetst in jouw artikel. Dit neemt uiteraard niet weg dat jij het wel zo ervaart, maar de Nederlanders die ik ken op het eiland, en geloof me... Ik ken er heeeeel veel, hebben hele andere ervaringen dan die in dit artikel.
Dick Drayer Ramsay, het is een essay. Heel persoonlijk geschreven. Mijn leven is uiteraard meer dan de 1500 woorden van dit verhaal. Net als mijn relatie met mensen op ons mooie eiland. Dit essay belicht maar één facet. In hetzelfde palet zitten nog duizenden kleuren.
Maar dat is voor een andere keer...
😊
Meta Fahrenfort Ramsay Soemanta daar geloof ik helemaal niets van. Het wordt, met de jaren en met taalbeheersing, allerlei aanpassingen beter, maar de ondertoon blijft. Net als het feit dat 'men' denkt dat het de moeite waard is om ons te overvallen, in te breken, noem maar op. Of dat er iets is dat maakt dat dat zou rechtvaardigen, ook dat nog.
De lijst incidenten die ik wat dit betreft, oplettend als ik ben, heb meegemaakt is veel te lang. In 27 jaar.

Donardo Vrolijk Ik snap wat Ramsay bedoelt maar ook Dick. Ik heb er zelf geen last van en kan mij zowel als een (“donkere”) Yu di Korsou gedragen alsmede een (“blanke”) Nederlander. Ik ben hier geboren en samen met mijn zusjes echt Antiliaans opgevoed. Oa omdat iedereen om ons heen de “arme” Yu di Korsou was. Daarnaast had ik wel ouder die toch een beetje Nederlands bleven. Met hun sprak ik Nederlands maar met mijn zussen sprak ik Papiamentu. Mijn moeder woont hier al 40 jaar en is nog steeds een makamba. Ik ben hier geboren en ben altijd een Yu di Korsou geweest terwijl ik als ik in Nederland ben een Nederlander ben. Denk dat de rol of je hier geboren bent toch belangrijk is.
Bovenkant formulier
Jan Heines Gerbert Spijker en wat is jouw eigen ervaring?

Gerbert Spijker Jan Heines er zit wel een kern van waarheid in het relaas van Dick Drayer. Persoonlijk beschouw ik mezelf als vrijwel volledig geintegreerd na bijna een kwart eeuw en merk ik zowel zakelijk als prive erg weinig van een mogelijke color issue.
Jan Sierhuis Pater Brennekers zei het zo slecht niet. Hoeft ook niet, zolang iedereen er relaxed mee omgaat. Dat wordt moeilijker, naarmate de economische situatie verslechtert. Daar wordt men - wit én zwart - stresserig van en gaat op zoek naar "oorzaken" en "oplossingen". Naar trekje van de diersoort, gaat over zodra de situatie verbetert. Dus...keda rustig trankil shonan. Brasa 😎
Elisa Koek Gedurfd stuk met helaas veel herkenning! Je hebt het netjes weergegeven, maar ik ben bang dat het nog veel te vroeg is voor deze gesprekken..
Ana Maria Sorry maar naar mijn mening een zeer eenzijdig stuk, die inmiddels 27 keer is gedeeld op facebook. Ik zie een tal van niet onderzochte theorieen gebaseerd op persoonlijke ervaringen, zonder enig empirische onderbouwing. Een beeld schetsend die kwetsend is voor de hele bevolking. Daarnaast zie ik niet de andere kant van het verhaal worden belicht. Wat doe je zelf om opgenomen te worden als deel van de In-groep. Je wil niet als buitenlander behandelt worden, maar je gedrag is wel van een buitenstander. Hoe groot is de diversiteit in je vriendenkring? Waar koop je brood en doe je boodschappen?
Curacao als multicultureel land, kent inderdaad etnische verschillen, maar het is aan ons allemaal om ons liefde voor Curacao ons anker van verstandhouding te maken. Begrijpen dat als we negatief over ONS land praten, dat een effect heeft op ons allemaal. Als je met èèn vinger naar een andere wijst, wijzen drie vingers naar jezelf. Ik geniet meestal van uw kritische stukken, maar met deze heeft U naar mijn mening de verkeerde punt gemaakt.
Jeroen Jansen Ana Maria het is een essay....een ESSAY
Jeronimo Baldwin Ana Maria veelzeggende reactie. Van kritiek en discussie word je beter. Maar kritiek is verboden... en dus kom je niet verder. Zo simpel is het. Wat iemand als Alcalá-Wallé vaak zegt: ‘we doen het onszelf allemaal aan.’
Ana Maria Jeronimo Baldwin en dit is mijn bijdrage aan de discussie.
Ieteke Inchi Witteveen Ana Maria heeft haar mening op Dick’s essay goed verwoord. Het slachtoffersyndroom maakt ons allemaal zielig. Natuurlijk doet discriminatie op grond van kleur pijn. Maar ik kan de herinnering aan een Curacao van voor 30 mei niet ongedaan maken. Toen he…Meer bekijken

Ana Maria Ik mis wat je nu aan context geeft, in het Essay Dick. Maar het is wel waar dat jij beslist hoe je je pen gebruikt. Ik kies ervoor om mijn stem te gebruiken om samenhorigheid te bevorden. Voor eenieder die ervoor kiest Curacao hun thuis te maken, ongeacht ras.
Afbeelding kan het volgende bevatten: Dick Drayer, glimlacht, tekst
Karin Verputten Ik snap uit je verhaal dat de meeste ervaringen met name door je werk als journalist komen. En journalisten berichten vaak over slecht nieuws en zaken waarbij mensen tegenover elkaar staan. De sfeer is dan al gezet.
Ik denk dat je minder negatieve ervaringen zal hebben wanneer je bewust het positieve nieuws opzoekt. Ook leuk voor ons 
😉.
(Ik snap trouwens wel wat je bedoelt maar ik kies er bewust voor om het te negeren).
Mijn '80-20 regeling' is dat 20% van de wereldbevolking eikels zijn en 80% varieert van redelijk te pruimen tot geweldig.
Mayra Berends Ik heb totaal geen last. Gewoon aanpassen, beleefd blijven, altijd groeten en papiaments leren en praten.
Maarten Schakel Die anekdote heeft me wel weer een mooie tumba opgeleverd!
Doreen Vlietstra Ik vind het een goed stuk wat je hebt geschreven maar twijfel toch of het zo in elkaar zit. Ik zit nu in NL , in Friesland en merk dat onaangepaste reactie heeft meer te maken met milieu verschil en eigenlijk weinig met kleur. Het is gewoon onbeschoft …Meer bekijken
Xiomara Balentina Beste Dick Drayer even een vraagje...

Kan de YDK die enkel de Curaçaose normen en waarden in de Nederlandse samenleving hanteert succes boeken?
Deya Mensche Ai Dick, je weet dat mijn respect voor je diep gaat, maar dit was weer een gemiste mogelijkheid om meer context en nuance aan het gecompliceerde onderwerp te geven. Wat je hebt omschreven in je stuk, heet ‘de White man’s burden’. Witte mensen die geen plaats of context kunnen geven aan systematische rasisme en het verwarren met discriminatie (twee verschillende dingen, zie Marlon uitleg)
omdat dat gepaard gaat een beetje generationele schuldgevoel van de voordelen en voorsprong dat de witte Nederlander heeft gehad op de rug van haar (ex) Kolonies en daar nog steeds van geniet. Deze ontkenning is het probleem, en ik snap het. Jullie hebben in Nederland noch op school of thuis geen plek hiervoor moeten geven. Duitsers hebben dat na WW2 wel moeten doen, en Zuid Africa heeft dat ook moeten doen met hun ‘truth and reconciliation’ processen.

Het feit dat dit je belevenis is na zoveel jaren, heeft meer met je werk te maken. Je hebt daar zeker geen vrienden gemaakt. Hoewel je met een prachtige Curaçaose vrouw bent getrouwd met twee mooie Curaçaose kinderen, zegt dit meer van jezelf en waarmee je in je onderbewust mee worstelt.

Nederlandsers Willen vaak een mini versie van hun cultuur transporteren. Van uitgaansleven, restaurants, Supermarket ect. Alles moet Nederlands zijn, want daar ligt de economische kracht.

Veel nederlanders hebben geen of matig interesse in het Curaçaose cultuur, tradities en taal. En niet willen omkijken naar al het leed op het eiland, want dat is door onze eigen toedoen, toch? Behalve wanneer het om dieren gaan, want dat geeft namelijk de mogelijkheid om ons eiland goed te verwensen op de sociale media.

Het moet veranderen Dick, maar dat gaat alleen gebeuren wanneer we een transparante en eerlijke discussie kunnen hebben over onze geschiedenis (ja het pijnlijke verleden), onze toekomst en hoe we samen naar een beter Curacao kunnen bouwen.
Peggy Sue Normaal kan ik jou stukken echt waarderen Dick maar achter deze kan ik niet staan. Het is jammer dat je dit alleen belicht vanuit de situatie Curaçao en t koppelt aan een stukje belangrijke geschiedenis van curacao (30 mei). Kijk om je heen en je ziet dit overal gebeuren. Solliciterend in Nederland is mij zo vaak gezegd dat er al een buitenlandse dame is aangenomen. Gediscrimineerd op kleur en sexe. Ja we moeten dit tafel leggen op Dushi Korsow en er iets mee doen. Maar laten we niet alsof dit een fenomeen is wat enkel en alleen hier speelt. De reacties van enkelen geven ook te kennen bij wie t probleem ligt (belachelijk maken van onze taal en cultuur) ik hoef dat niet te proberen in Nederland. Het is jammer dat je een hele groep curacaoenaars over deze kam scheert.i
Bas Reijntjes Goed stuk👍
Tittel Boomgaart People forget that this is Dick’s blog and thus HIS opinion. If this is how he feels and how he’s been treated, instead of judging so fiercely, how about asking how deep ot goes and asking if more people identify with what he’s writing. Eenzijdig stuk, I don’t agree... he quoted people who don’t agree with him.

I for one actually understand where dick’s coming from and identify with a lot of what he wrote.

I might not agree with everything you said, Dick... but good for you for writing this!
Tittel Boomgaart Aun mas... kuantu bia nos ta duna hende blanku shit for even trying to speak papiamentu? Bo sa kiko e konsekuensha ei por ta? Ku nan ta haña miedu i bergwensa i no ta sigui purba. Anto no hasi manera boso no por komprondé e sintimentu ei, paso nos tur tin un idioma ku (un dia) nos ta(bata) swak den dje.
Laureen Schenk Wow people, get a life🤨 Iedereen heeft recht op een eigen mening, ook Dick!!
Laureen Schenk En ... zoals al vaker opgemerkt, het is een essay!
Ineke Schakel Vanochtend in Trouw gelezen. Complimenten, het is een heikel onderwerp en je hebt dit zonder verwijten aan wie dan ook verwoord.
Hans Bicker De meeste mensen noemen mij een YDK, ondanks mijn kleur. Alleen mensen die mij niet kennen gebruiken soms woorden als makamba, maar dat verandert snel als ik mijn mond open doe.