Ophef om houdbaarheidsdatum is ook politiek

Demonstratie tegen Joel Gois | Foto's Dick Drayer

Curaçao is in de ban van uiterste houdbaarheidsdatum op versproducten. De Inspectie van Economische Zaken heeft het in de laatste week van het demissionaire interim-kabinet Pisas op de heupen gekregen en valt de ene na de andere supermarkt binnen om vlees- en versproduct onder de loep te houden. Zelf zeggen ze dat ze reageren op de klachten van de consument die massaal naar de nieuwe tiplijn belt

Luister naar een NOS radioreportage over de houdbaarheid en het protest
(klik hier om te luisteren)


Het vuurtje wordt door Joel Gois, eigenaar van een van de grootste supers op het eiland, onhandig opgestookt door tijdens de controle in zijn winkel de pers weg te jagen en te ageren tegen de controleurs. Die zouden hun macht misbruiken.

Helemaal onhandig wordt het wanneer Gois zegt dat zijn honden thuis hetzelfde vlees eten. "En zij rennen, springen, blaffen en kwispelen iedere dag met hun staart. Dus wat is eigenlijk het probleem?”

Een deel van het Curaçaose publiek is door de opmerkingen van Joel Gois  als door een wesp gestoken en marcheert woensdagmiddag naar de grootgrutter bij Biesheuvel. "Hoe durft hij ons te vergelijken met een hond?"

'Fakenews' zegt organisator en journalist Julius Koko, nu, vlak na de demonstratie. "Hij heeft dat helemaal niet gezegd."

Protestborden
Maar het kwaad is al geschied. Wie zijn oor te luister legt onder de demonstranten hoort vooral dat de hondenopmerking kwaad bloed heeft gezet. Een valse melding met verstrekkende gevolgen, althans gisteren bij de demonstratie.

Bekende protestbordenstijl door de jaren heen
Maar waar komt die melding dan vandaan en welke agenda zit daarachter? Een kleine aanwijzing vormt de harde kern van de demonstratie. Daar ontdek je de notoire demonstranten die in vroegere tijden meededen aan de demonstraties van Helmin Wiels en later - na diens dood - met protestborden in dezelfde stijl achter Schotte, Robbie dos Santos en binnenkort waarschijnlijk ook achter Korsou di Nos Tur aanlopen. De tweekoppige fractie en verschillende volgers van hun kieslijst waren er gister in ieder geval bij.

Sorry
Julius Koko vind dit allemaal bijzaak. Volgens hem gaat het niet om Goisco, maar om de persoon Joel Gois, die voorzitter is van Suveko. De belangenvereniging van supermarkten op Curaçao. Hij vraagt om een persoonlijke verontschuldiging van de grootgrutter en krijgt die ook.

Niet omdat Joel dat wil, maar omdat-ie moet. De situatie tijdens de demonstratie is gespannen en een sorry helpt om de gemoederen te bedaren. Waarom hij 'sorry' zegt is niet duidelijk. Beloven om nooit meer verlopen producten te verkopen, doet-ie niet.

Joel Goisco zegt sorry
Achilleshiel
En daar zit wel de achilleshiel van Curaçao. Want wat je ook vindt van de ophef en de organisatie van een demonstratie die meer volk op de been brengt dan een willekeurig actie tegen de 18 doden veroorzakende Isla raffinaderij, feit blijft dat er gesjoemeld is, op grote schaal met de gezondheid van het volk. Dat uiteraard zelf moet opletten en alert moet zijn bij de aankoop van zijn eten. Maar die er ook op mag vertrouwen dat ondernemers eerlijk zaken doen.

Het uitblijven van die belofte - gistermiddag - maakt dat vertrouwen niet groter. De roep van één van de demonstranten is daarom actueler dan ooit en toepasbaar op veel meer terreinen dan voedselveiligheid alleen: "Controleren, controleren en controleren. Elke week moet er controle zijn."