Rijkswet Financieel Toezicht voorziet in natuurrampen

Raymond Gradus - voorzitter CFT
Sint Maarten moet zelf een voorstel in dienen bij de Rijksministerraad om flexibel om te gaan met de normen die vastgelegd zijn in de Rijkswet Financieel toezicht. Dat zegt Raymond Gradus, voorzitter van het College Financieel Toezicht (CFT). 

Raymond Gradus in gesprek met NOS-correspondent Dick Drayer
(klik hier om te luisteren)

De Rijkswet biedt via artikel 25 mogelijkheden om in bijzondere omstandigheden, zoals natuurrampen, af te wijken van de normen van het Financieel Toezicht. Of dat ook concreet inhoudt dat de aparte afspraken vanwege de aanwijzing versoepeld worden, kan Gradus niet zeggen: "Het is nog te vroeg om daar iets over te melden".

Zo moet het eiland voor 2018 een bedrag van 24 miljoen gulden reserveren als compensatie voor de tekorten uit voorliggende jaren. Op een totale begroting van ongeveer 450 miljoen gulden legt deze compensatie een stevig beslag op de begroting.

Het zal volgens de voorzitter van het CFT lastig zijn om daaraan te voldoen. "Het overheidsapparaat functioneert nog niet goed en heeft ook fysieke schade geleden. Hoe we daarmee omgaan zal in de komende weken met elkaar overlegd moeten worden. De wet biedt die mogelijkheid",  aldus Gradus.

"We gaan het in ieder geval snel oppakken, zodra we die kant opgaan." Het geplande bezoek deze week is afgezegd. Gradus vindt het nu niet het moment om naar Sint Maarten te gaan. "De focus van de regering daar ligt nu bij het bieden van noodhulp en herstellen van de openbare orde. Mogelijk zal het CFT aan het einde van dit jaar een apart bezoek brengen aan Sint Maarten."