18 verkeersdoden in 2017 is blijkbaar 'acceptabel'

Caracasbaaiweg bij Sorsaka. De plek waar op 21 februari 2017 de Canadese motorrijder Noah Desjardins omkomt in het verkeer. Hij is een van de 19 dodelijke verkeersslachtoffers dat jaar.

Het jaar 2017 kende een macabere afsluiting voor wat betreft het verkeer op Curaçao. In het laatste halfuur van het jaar verongelukte de 34-jarige Sheggior Martina nadat hij met te hoge snelheid op de Weg naar Fuik met zijn motor uit de bocht vloog. Hij zette de teller van dodelijke verkeersslachtoffers in 2017 op achttien. Net als vorig jaar.

Er is dit jaar sprake van een hoog aantal motorrijders dat omkomt in het verkeer. Vijf in totaal. Ook twee voetgangers laten het leven. Opmerkelijk is het relatief hoge aantal buitenlanders dat omkomt: zeven van de achtttien. Meer dan een derde. Ook in 2016 kwamen relatief veel buitenlanders om in het Curaçaose verkeer, toen nog een kwart.

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen meer en strenger te controleren. De cijfers van verkeersdoden zijn statistisch te klein om die belofte te meten. Maar zolang snelheid en alcohol niet tot het controleinstrumentarium behoort, zal 2018 net zo'n jaar worden als 2017, als 2016, als 2015 en alle jaren daarvoor.

Blijkbaar is dat aantal acceptabel....

1 - Zaterdag 4 februari: Weg naar Westpunt/Zegu 
Rodney Ogenia (34). Man. Chauffeur. Curaçaoënaar. Ochtend.

Het eerste verkeersslachtoffer valt op 11 februari, wanneer Rodney Davis Siegmar Ogenia aan het begin van de Weg naar Westpunt, ter hoogte van Zegu frontaal wordt aangereden door een SUV. Het ongeluk gebeurt als die op de verkeerde weghelft komt. De brandweer moet Rodney uit zijn auto bevrijden, maar tevergeefs. Hij overlijdt ter plaatse. De bestuurder van de SUV raakt gewond en wordt naar het ziekenhuis gebracht.

2 - Zaterdag 11 februari: Winston Churchillweg
Alvin de Windt (61). Man. Voetganger. Curaçaoënaar. Avond.

De 61-jarige Alvin de Windt wordt zaterdagavond bij het oversteken aangereden op de Winston Churchillweg. Het ongeluk gebeurt bij de kruising met de Montserratweg. De Windt ziet een aankomende auto over het hoofd. Hij overlijdt vrijwel meteen na het ongeluk.3 - Dinsdag 21 februari: Caracasbaaiweg
Noah Daniel Guy Desjardins (27). Man. Motorrijder. Canadees. Ochtend.

De 27-jarige Noah Desjardins wil op zijn motor in de file een auto inhalen ter hoogte van Sorsaka. Die slaat op dat moment net linksaf. De man raakt de auto, valt en schuift door met zijn hoofd tegen de vangrail. Dokters van het medisch centrum daar assisteren, maar helaas tevergeefs.

4 - Zaterdag 25 februari: Gosieweg
Sedric 'Cheki' Schotborg (). Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Nacht.

Rond 2 uur 's nachts komt Sedric Schotborg om in het verkeer. De motorrijder is bekend op het eiland als 'Cheki'. Hij rijdt op de Gosieweg als hij verrast wordt door een auto die plotseling de weg oprijdt. Een botsing is onvermijdelijk. Cheki glijdt door op het wegdek en komt op de tegenovergestelde baan terecht. Daar wordt hij overreden door een tegemoetkomende auto.
5 - Maandag 3 april: Winston Churchillweg
Mohan Ram Persaud Gangaram (48). Man. Motorrijder. Guyanees. Ochtend.

De 48-jarige motorrijder Mohan Gangaram overlijdt na een botsing met een truck. Dat gebeurt op de Winston Churchillweg. Het slachtoffer rijft richting de Rooseveltweg, wanneer een truck vanuit een zijweg komt en geen voorrang verleent. Het slachtoffer knalt tegen de zijkant van de truck. Hij wordt in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Bij aankomst overlijdt het slachtoffer.

6 - Dinsdag 25 april: Schottegatweg
Maurits Albert Schotborg (53). Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Nacht

Maurits Albert Schotborg, 53 jaar oud rijdt in de nacht van dinsdag 25 april met zijn motor tegen een andere auto op. Hij raakt daarbij levensgevaarlijk gewond en overlijdt op vrijdag 28 april, verkiezingsdag, in het Sehos.
Het ongeluk gebeurt op de kruising van de Schottegatweg-Oost/Sta Rosaweg. De politie denkt dat één van de bestuurders door het rode licht is gereden. De kruising staat bekend als gevaarlijk.

7 - Vrijdag 5 mei: Weg naar Welgelegen
Melvin Capella (75). Man. Chauffeur. Curaçaoënaar. Avond.

Bij een ongeluk op de Weg naar Welgelegen overlijdt vrijdagavond 5 mei de 75-jarige Melvin Capella. Dat gebeurt tijdens een inhaalmanoeuvre. Capella rijdt met hoge snelheid richting Mundo Nobo en probeert een witte auto te passeren. Dat loopt mis, hij raakt zijn voorganger, verliest de macht over het stuur en knalt tegen de muur van een kerk. Hij draagt geen gordel. Ambulancepersoneel kan niets meer doen.

7 - Maandag 22 mei: Weg naar Westpunt
Thomas Avelino Knepa (75). Man. Chauffeur, Curaçaoënaar. Middag

De 75-jarige Thomas Avelino Knepa is het zevende verkeerslachtoffer op Curaçao. Hij komt om bij een frontale aanrijding op de Weg naar Westpunt. Het fatale ongeval vind plaats aan het eind van de middag. Knepa rijdt op de Weg naar Westpunt richting Otrobanda, al een andere auto hem tegemoetkomt. Deze rijdt op zijn weghelft. Alhoewel Knepa een botsing nog probeert te voorkomen, knallen de twee voertuigen frontaal op elkaar. De 75-jarige man overlijdt ter plaatse. De andere inzittende van de auto wordt naar het ziekenhuis overgebracht voor medische behandeling.

8 - Woensdag 31 mei: Matanciastraat
Oscar Aryuelles Castillo (37). Man. Passagier. Colombiaan. Nacht

Een Venezolaanse vrouw die aan een politiecontrole probeert te ontkomen, veroorzaakt een botsing, die die later het leven van een 37-jarige medepassagier eist. De vrouw rijdt op de Corrieweg richting de Snipweg als zij van patrouillerende politieagenten het bevel krijgt om te stoppen. De vrouw volgt het bevel op en stopt. Maar wanneer de agenten naderen, scheurt ze weg de Matanciastraat in. De politie zet gelijk de achtervolging in. Maar bij de kruising die de Matanciastraat met de Kaya Akoerio verbindt knalt de Venezolaanse tegen een tuinmuur op en komt tot stilstand. Na de botsing springt zij uit de auto en houdt zich schuil in het huis. Een man, die al die tijd naast haar in de auto zit is bij het ongeluk ernstig gewond geraakt en overlijdt later die ochtend in het Sehos.

9 - Zondag 2 juli: Weg naar Willibrordus
Egbert Pablo Boutisma (52). Man. Chauffeur. Curaçaoënaar. Nacht.

Een 52-jarige man komt in de nacht van zaterdag op zondag om het leven nadat hij door onbekende oorzaak met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkomt, daarna botst hij tegen een ijzeren stelling in beton en slaat over de kop. Het ongeluk gebeurt rond 3.00 uur op de Weg naar Willibrordus, ter hoogte van Hermanus. Hij mopet uit zijn benarde positie worden bevrijd, maar overlijdt ter plaatse.

10 - Vrijdag 11 augustus: Santa Rosaweg
Tufic Huneidi (78). Man. Chauffeur. Libanees. Ochtend.

Op de Sta Rosaweg rijdt een zware dumptruck vol in op de zijkant van de personenauto van Tufic Huneidi, die geen voorang verleent en door de klap wordt  platgedrukt. De oude man is op slag dood. Door de klap en de hoge snelheid van de dumptruck worden ook een tweede en derde auto geraakt. Beide chauffeurs van die auto's raken licht gewond.

11/12/13 - Vrijdag 18 augustus: Kaminda Mitologia
Enrique Alexander Romero Aguasviva (19). Man. Passagier. Venezolaan. Nacht.
Dionny Alexandra Lozada Chiquito (26). Chauffeuse. Vrouw Venezolaanse. Nacht.
A.A.W.I. (19). Man. Passagier. Venezolaan. Nacht.

Drie doden en vijf gewonden bij een politieachtervolging die begint bij Joris Baai en eindigt in de kaminda Mitologia. Daar knalt hun auto tegen de muur van een kerk. Het gaat om zeven Venezolanen en één Curaçaoënaar. Ze zijn met behulp van de laatste bij Sint Joris aan land gekomen, maar gedetecteerd door de kustwacht, die de politie inschakelt.

Tijdens de achtervolging worden wapens en drugs uit de auto gegooid. De drie dodelijke slachtoffers worden door de politie niet tot verkeersslachtoffer gerekend.


14 - Woensdag 25 oktober: Schottegatweg
Isaime Dall (74). Vrouw. Voetganger. Curaçaose. Middag

De 74-jarige Isaime Dall steekt ter hoogte van post 5 Isla de Schottegatweg over. Ze wordt geschept en is op slag dood. Vermoedelijk let ze niet goed op en ziet een auto over het hoofd die richting Rio Canario rijdt.
15/16 - Donderdag 21 december: Weg naar Westpunt
Lucien Ignasio Maria (44). Man. Chauffeur. Curaçaoënaar. Ochtend.
Nelson Vrutal (24). Man. Chauffeur. Curaçaoënaar. Ochtend.

Het ongeluk vindt plaats op de Weg naar Westpunt. Tussen verkeersplein Zegu en de landfill. Vrutaal die een Toyota Corona bestuurt, rijdt met hoge snelheid richting Zegu. Daarbij komt hij terecht op de verkeerde weghelft. Maria die een Yaris bestuurt en uit tegenovergestelde richting komt, probeert een ongeluk te voorkomen door naar links uit te wijken. Juist op dat moment corrigeert Vrutaal zijn koers om weer op zijn eigen weghelft te komen. Waarbij ze elkaar frontaal raken. Beiden moeten uit hun wrak worden bevrijd door de brandweer. Maria overlijdt kort daarna in het Sehos. Vrutaal wordt met spoed naar Colombia gebracht waar hij 's avonds alsnog overlijd.

17 - Zondag 31 december: Weg naar Fuik
Sheggior Guillermo Elroy Martina (34). Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Nacht.

Een half uur voor de jaarwisseling verliest Martina de macht over het stuur en botst tegen een lantaarnpaal op de Weg naar Fuik. Vermoedelijk is zijn hoge snelheid bij een verkeersdrempel de oorzaak van het ongeluk. Het regent op dat moment en het wegdek is nat.


* Met dank aan KPC en ochtendkrant Èxtra voor het fotomateriaal.


Populaire posts