Unieke muzikale ervaring met Armando Fuentes in de Fortkerk


Muziekperformer Armando Fuentes uit Colombia speelt woensdag in de Fortkerk. Volgens mij een unieke muziekale ervaring van muziek uit de 16e en 17e eeuw met luit en stem.

Fuentes heeft roots die terugvoeren naar het Curaçao van de 18e eeuw.  Hij studeerde luit en zang
in Engeland en Amerika en is leidend in historica! muziekinterpretatiebeweging in Colombia sinds de jaren 80.

Courtisane muziek
Een onverwacht concert van vroege courtisane muziek. Dit is niet alleen oude muziek; het is levende muziek, actueel, niet-academisch en zeker nooit oud, gespeeld met geluiden van 300 jaar geleden die klinken alsof ze pas gisteren zijn gemaakt.

Fuentes gaat de Middeleeuwen tot leven brengen. 300 jaar oude muziekstukken alsof ze pas gisteren zijn geschreven: courtesan liefdes liedjes uit historische manuscripten met een rijke schat aan verborgen verhalen die er op wachten om onthuld te worden.

Het is een gratis concert, geschonken door de Los Andes Universiteit aan de Curaçaose gemeenschap.

Renaissance
Wil je meer weten over zijn Renaissancemuziek en de projecten die Armando Fuentes uitvoert, kom dan naar zijn lezing een dag eerder in de aula van de Universiteit. Hij gaat dan samen met architect Cristina Albornoz praten over de Chapel of Santa Bárbara, te Barichara in Santander en de interpretatie, aanpassing en opname van het muzikale repertoire van hofmuziek in de 16e en 17e eeuw.

De Santa Bárbara Chapel, die in het begin van de 18e eeuw werd gebouwd, is niet alleen een kerk van bijzondere schoonheid en soberheid. De akoestische ruimte maakt het tot een uniek instrument dat tot leven komt wanneer het resoneert.

Aan het begin van de jaren 70 verkeerde deze kapel in een vergevorderde staat van verval maar werd in de jaren 80 - niet zonder controverse - onder architectuur gerestaureerd. Daar bij werd gebruikgemaakt van muziek als een centraal element van samenhang tussen de openbare ruimte en de leden van de Barichara-gemeenschap.

--------------

De lezing is dinsdag 24 april in de aula van de Universteit en begint om 19.30 uur
Het concert is woensdag 25 april in de Fortkerk en begint ook om 19.30 uur

Populaire posts