Comeback van een maffiabaas

COMMENTAAR | Comeback van een maffiabaas
Francesco Corallo is terug op Sint Maarten. De ‘zakenman’ die er in 2010 bijna in was geslaagd het land Curaçao in zijn internationale gokimperium annex witwasserij te incorporeren door toenmalig minister-president Gerrit Schotte om te kopen werd deze week tot veler verrassing in Philipsburg gesignaleerd. De met de Siciliaanse maffia in verband gebrachte Corallo was immers vorig jaar door het Koninkrijk der Nederlanden aan zijn geboorteland uitgeleverd in de veronderstelling dat hij daar vanwege omvangrijke fraudepraktijken heel lang achter de tralies zou verdwijnen.
Door René Zwart
Dat scenario leek tot nu toe de enige valide verklaring voor het feit dat het OM in Willemstad nooit – althans tot nu toe – tot vervolging van Corallo is overgegaan. Dat had immers wel voor de hand gelegen: je laten omkopen is strafbaar (zo heeft Schotte ondervonden), degene die omkoopt is dat evenzeer. Het had daarom voor de hand gelegen als het OM na het met bewijzen overladen vonnis tegen de oud-premier ook diens louche suikeroom zou hebben gedagvaard. Tot in hoger beroep achtten de rechters het overtuigend bewezen dat Schotte steekpenningen (tenminste 213.000 dollar, maar vermoedelijk heel veel meer) heeft aangenomen in ruil waarvoor Corallo invloed zou krijgen in het openbaar bestuur van Curaçao zoals zeggenschap over de samenstelling van het kabinet en de benoeming van handlangers op cruciale posten waaronder de Centrale Bank. Met het vonnis tegen (de nog altijd in functie zijnde parlementariër) Schotte in de hand zou het zelfs voor een stage lopende officier in opleiding een fluitje van een cent zijn Corallo veroordeeld te krijgen.
Foto: Ramsay Soemanta
Toch bleef vervolging uit. Dat wringt: de omgekochte wacht 3 jaar cel, de omkoper blijft ongemoeid. Over het waarom heeft het OM nooit iets willen meedelen en dat doet het – daarnaar gevraagd – ook nu niet. Zoals gezegd: het enige begrijpelijke excuus zou kunnen zijn dat men Corallo heel graag uit het Koninkrijk zag vertrekken. Feit is in elk geval dat het uitleveringsverzoek uit Italië met beide handen is aangegrepen om Sint Maarten uit de grijpgrage tentakels van de casinobaas te verlossen. Dat kwam ook de nachtrust in politiek Den Haag ten goede. De schrik over diens onverwachte comeback moet daar dan ook groot zijn. Het is gissen naar de reden waarom de Italiaanse autoriteiten hem hebben toegestaan het land te verlaten. Voor het gerucht dat een schikking is getroffen kan geen bevestiging worden gekregen. Het laatste wat officieel bekend was was dat Corallo in afwachting van zijn rechtszaak huisarrest had. Over de reden van zijn terugkeer naar Sint Maarten wordt op sociale media druk gespeculeerd. Sommigen leggen een verband met de honderden miljoenen die vanuit Nederland naar het eiland stromen in het kader van de wederopbouw….
De vraag is of het OM in Willemstad, nu een van de hoofdverdachten in de Babel-zaak weer vrij en vrolijk rondloopt door Philipsburg, alsnog in actie komt. Daarnaar gevraagd laat woordvoerder Norman Serphos weten niets over een eventuele vervolging van Corallo te kunnen zeggen omdat ‘de zaak nog niet is afgesloten’. In Den Haag blijft het oorverdovend stil: Het is reces is en de weinige achtergebleven Kamerleden liggen vanwege de Caribische temperaturen in Nederland vermoedelijk op apegapen. Maar de kwestie zal ongetwijfeld op een later moment alsnog worden besproken. Misschien dat dan meteen de vraag kan worden gesteld hoe het toch kan dat iemand met de reputatie van een maffiabaas ooit een Nederlands paspoort is toegekend.
Lees hier hoe Corallo te werk ging bij het omkopen van toenmalig minister-president Schotte.