Wetsvoorstel gelijkheid huwelijk op Gaypride Curaçao

Ook Dòktor stond erachter | Foto: Dick Drayer
Tijdens de opening van de Curaçao Pride 2018 op het Wilhelminaplein hebben de organisaties FOKO, Curaçao Gay Pro en Igualdat Kòrsou een wetsontwerp Landsverordening openstelling huwelijk aan de parlementariër Giselle Mc William overhandigd. Dit is gedaan namens de hele LGBTQ+ gemeenschap en iedereen die voor gelijke behandeling staat.

Volgens de organisatoren wordt een grote groep van de Curaçaose bevolking uitgesloten van het recht om te mogen trouwen. "Voor die discriminatoire behandeling bestaat geen rechtvaardiging", zegt woordvoerder Mario Kleinmoedig. "Ook personen van onze LGBTQ+ gemeenschap verdienen dat hun menselijke waardigheid volledig door de wet wordt erkend. Ook hun relaties verdienen de bevestiging en bescherming die ons recht door middel van de huwelijk aan zijn burgers biedt."

Luister naar een kort gesprek met Mario Kleinmoedig na afloop van de Gaywalk in het Wilhelminapark (1'05")

Het wetsontwerp heeft tot doel de discriminatoire behandeling wegens het verbod te mogen huwen op te heffen. Wanneer het ontwerp door het parlement wordt aangenomen, zullen voortaan twee meerderjarige personen, ongeacht hun geslacht, met elkaar kunnen huwen als zij dat willen. mee eens. We zijn blij dat de mensen toen niet hebben gewacht om aan die onwaardige situaties een einde te maken. Het moment om de menselijke waardigheid onvoorwaardelijk te erkennen is daarom: NU!"

Premier Eugene Rhuggenaath was er ook bij...| Foto: Dick Drayer
Tot ieders verrassing was ook premier Eugene Rhuggenaath aanwezig op het Wilhelminaplein. In zijn toespraak vorig jaar had hij grote indruk gemaakt door te pleiten voor acceptatie van seksuele diversiteit.

Het wetsvoorstel voor het 'homohuwelijk' heeft zijn persoonlijke steun. "Ik zal mij er hard voor maken." Tegelijkertijd beaamt de premier dat er waarschijnlijk nog geen meerderheid voor is in het parlement. "Maar het wordt tijd dat we het debat gaan voeren, omdat het de mensenrechten raakt."

Luister hier naar de reactie van premier Rhuggenaath (0'32")

--------------
Aanbiedingsbrief aan het parlement