Alcohol, snelheid en gordel blijven dodelijke boosdoeners


Het jaar 2018 is net zo dodelijk als de twee jaren ervoor: opnieuw komen achttien mensen in het verkeer om het leven. Net als in 2016 en 2017.

Twaalf van de achttien doden verongelukken in de avond of nacht. In bijna alle gevallen (13 van de 18) speelt alcohol een rol. Net als snelheid. Ook het niet dragen van de autogordel blijkt in veel gevallen mede oorzaak. De meeste slachtoffers (10) zitten in de leeftijdscategorie tussen 25 en 50. Twee motorrijders komen om en drie voetgangers. Dertien slachtoffers besturen een auto of zitten in de passagiersstoel daarnaast.

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen meer en strenger te controleren. De cijfers van verkeersdoden zijn statistisch te klein om die belofte te meten. Maar zolang snelheid en alcohol niet tot het controle instrumentarium behoort, zal 2019 net zo'n jaar worden als 2018, 2017, 2016, 2015 en alle jaren daarvoor.

Blijkbaar is dat aantal acceptabel....

1/2 - Zondag 7 januari: Seru Fortunaweg 
Erwin Severino Djaoen (70)/Harold Benito Djaoen (69). Mannen. Voetgangers. Curaçaoënaars. Nacht.
Vermoedelijk Alcohol, hoge snelheid


Twee mannen worden bij het oversteken geschept door een auto. Dat gebeurt op de Seru Fortunaweg. Zij zijn op slag dood. Erwin Severino Djaoen haalt daarmee net niet zijn 71e verjaardag, een dag later. Het tweetal was zondagavond uit de auto gestapt en wilde de straat oversteken om naar een snèk te gaan. Wat exact tot de aanrijding heeft geleid, wordt nog onderzocht, zo meldt de politie.

Wel wordt aangegeven dat de bestuurder van de betreffende auto een vrouw was. Bij aankomst van de politie werd één van de slachtoffers liggend op de grond aangetroffen en het andere slachtoffer door de voorruit van de auto die hem had aangereden.

3 - Zaterdag 27 januari: Gosieweg
Eugene Anita (45). Man. Automobilist. Curaçaoënaar. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel,



De 45-jarige op Curaçao geboren Eugene Jeffrey Julian Anita, overlijdt een dag nadat hij bij een inhaalmanoeuvre ernstig gewond raakt. Rond vier uur in de nacht van vrijdag op zaterdag 27 januari rijdt het slachtoffer op de Gosieweg richting Rio Canario. Hij wil links afslaan om de Mon Reposweg in te gaan. Op het moment dat Anita linksaf wil slaan, komt er een auto met hoge snelheid vanuit tegenovergestelde richting. Die haalt verschillende auto's in en botst frontaal op de auto van Anita. Vijf mensen raken gewond, drie mannen en twee vrouwen. De brandweer is lang bezig om twee slachtoffers te bevrijden uit zijn auto, daaronder ook Eugene Anita, die een dag later bezwijkt aan zijn verwondingen.

4 - Vrijdag 9 maart: Cocolodoweg
Marcel Reginald Walle (61). Man. Automobilist. Curaçaoënaar. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel




Een botsing tussen twee auto’s op de Cocolodeweg, in de wijk Montana kost in de nacht van donderdag 8 en vrijdag 9 maart het leven aan Marcel Reginald Wallé. De 61-jarige Curaçaoënaar overlijdt ter plekke. Marcel Wallé komt uit de richting van Rooi Santu en rijdt vanaf de Kaminda Jose C. Anthonia de Cocolodeweg op. Daar wordt hij verrast door een tegenligger die op de verkeerde weghelft rijdt. Een frontale botsing is het gevolg. Uit onderzoek blijkt dat de chauffeur van de tegemoetkomende auto, een 64-jarige Nederlander, onder invloed van alcohol was.


5 - Zaterdag 7 april: Winston Churchillweg
Raïsha Offerman (26). Vrouw. Passagier. Curaçaose. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel



In de nacht van vrijdag op zaterdag 7 april komt de 26-jarige Raïsha Rationella Offerman als
gevolg van een nekbreuk om het leven in het verkeer. Zij zit voorin op de passagiersstoel van een rode Ford Focus, die op de Winston Churchillweg rijdt in de richting van Rio Canario. Op de achterbank zitten nog twee passagiers. Een 27-jarige bestuurder van een zwarte Scion rijdt in de richting van Santa Maria en komt door nog onduidelijke redenen op de linkerweghelft terecht. Daar knalt hij bovenop de Ford. Alle vier inzittenden van de Ford raken gewond.
De 27-jarige bestuurder van de Scion komt er nagenoeg zonder kleerscheuren vanaf.

De politie onderzoekt het ongeluk nog nader, mede omdat een van de vier slachtoffers die in de auto bij Offerman zaten, iets verstopt onder een dichtbij staande kliko. Daar wordt door de politie een pistool van het merk Glock inclusief patronen gevonden.

6/7 - Zondag 8 april: Weg naar Soto
Michael Clement Mercera (45) - chauffeur/Jurensly Isebio (33) - passagier. Mannen. Curaçaoënaars. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid, geen gordel.



De politie tast nog in het duister over de toedracht van een verkeersongeluk waarbij
twee mannen omkomen. De auto waarin zij zitten is geperforeerd door kogels. Het ongeluk vindt zondag plaats om half twaalf. Bij Helfrichdorp in de buurt van Sta. Cruz. Bij aankomst ziet de politie dat de auto tegen een boom is geknald. De autoriteiten gaan er voorlopig van uit dat de chauffeur de
macht over het stuur heeft verloren. De auto moet daarna tegen een verkeersbord aangereden zijn en van de weg afgeraakt. Om vervolgens tegen een lichtmast te knallen en daarna tegen een boom. Bij de botsing raakt de chauffeur bekneld in de auto. De passagier loopt letsel aan zijn nek op. De bestuurder blijkt een schotwond te hebben aan de linkerkant van zijn lichaam. In de buurt van de plek van het ongeluk, heeft de politie hulzen gevonden.

8 - Zondag 6 mei: Kaminda Mitologia
Otmar Francisca (44). Man. Automobilist, Curaçaoënaar. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid, geen gordel.


Bij een frontale botsing op de kaya Mitologia, vlak bij de Aloë Vera-farm, overlijdt Otmar Francisca achter het stuur. De chauffeur van een andere auto, een pick-up raakt ernstig gewond. Ooggetuigen meldden dat de pick-up door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft kwam en toen frontaal op de auto van Francisca botste.

9 - Zondag 29 juli: Kaminda Rignald S. Recordino
Gracia Hyppolite (47). Vrouw. Haïtiaanse. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid, geen gordel.



Gracia Hyppolite verliest in de nacht van zaterdag op zondag 29 juli om vooralsnog onbekende
redenen de macht over het stuur. Ze rijdt de weg af en knalt tegen twee lantaarnpalen aan. Gracia rijdt met haar auto op de Kaminda Rignald S. Recordino in de richting van de Sta. Rosaweg. Door de impact van de botsingen, loopt zij verschillende interne en externe verwondingen op en overlijdt ter plaatse.

10 - Maandag 6 augustus: Kolonie
Andre Dieter Hester (28). Man. Automobilist. Middag.
Alcohol, hoge snelheid



Andre Dieter Hester, een toerist verongelukt op Bándabou bij Kolonie. Een chauffeur van een SUV rijdt westwaarts richting Soto, als hij op de andere weghelft komt en tegen een auto uit de richting Fontein knalt. Hester overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Twee andere inzittenden worden met een ambulance naar de polikliniek gebracht voor medische behandeling.

De 37-jarige Nederlandse bestuurder die het ongeluk veroorzaakte, was onder invloed van alcohol. Hij is aangehouden voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van
een dodelijk ongeluk.

11 - Maandag 8 oktober: Pater Eeuwensweg
Ellery Fabian Gustina Fraay (23). Man. Passagier. Middag.
Hoge Snelheid, geen gordel.

Bij een eenzijdig auto-ongeluk op de Pater Eeuwensweg raken drie mensen gewond. Eén van hen, de 23-jarige Ellery Fabien Gustina Fraay overlijdt later in het ziekenhuis. De auto waarin de slachtoffers zaten, reed met hoge snelheid in de richting van de stad. Ellery zat aan het stuur. Hij was al ingecheckt op een cruiseboat, maar was zijn playstation thuis vergeten. Op weg terug naar de cruiseterminal verliest hij de macht over het stuur en ontwortelt één van de palmbomen in de middenberm.

12 - Vrijdag 26 oktober: Bragadushiweg
Myron Peter Rene Jean Francois (20) Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Avond.
Hoge snelheid



Een feverende motorbestuurder verliest de controle over het stuur en knalt met zijn motor tegen een muur. Hij overlijdt ter plaatse. Het slachtoffer is de 20-jarige op Curaçao geboren Myron Peter Rene Jean Francois.

13 - Dinsdag 22 november: Romulo Betancourt Boulevard
Rachid Cova (32). Man. Automobilist. Curaçaoënaar. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel


Rachid Erol Sandino Cova komt om bij een ongeluk op de Presidente Romulo Betancourt Boulevard. De chauffeur rijdt met te hoge snelheid en raakt de macht over het stuur kwijt. Hij botst met zijn auto tegen een muur en slaat daarna over de kop. Cova moet met hulp van het brandweerpersoneel uit zijn benarde positie bevrijd worden, maar is dan al overleden.

14/15 - Zondag 2 december: 
Coraline Roxanne Augusta Fraay-Soemanta (57)/Aydeline Ster (32). Vrouwen. Automobilisten. Curaçaosen.
Hoge snelheid, vermoedelijk geen gordel


Rond 6.00 uur ’s ochtends botsen twee auto's op de Weg naar Westpunt, ter hoogte van Daniel frontaal op elkaar. Dat gebeurt bij een inhaalmanoeuvre. Beide chauffeurs overleven het ongeluk
niet. Cora Fraay-Soemanta is de tante van de op 8 oktober in het verkeer overleden Ellery Fraay.

16 - Zondag 2 december: Rooseveltweg
Mijael Giar Yarsmir Pietersz (16). Man. Voetganger. Bonairiaan. Middag.


Rond 5 uur in de middag wordt de 16-jarige Mijael Pietersz ter hoogte van pompstation Santa Maria geschept door een dumptruck. Hij stak het kruispunt daar over op het moment dat de truck vanuit het vliegveld  richting Palu Blanku aan komt rijden. Het slachtoffer verkeert direct buiten bewustzijn en heeft ernstige verwondingen aan zijn hoofd. Een uur later overlijdt hij in het ziekenhuis.

17 - Donderdag 20 december: Julianabrug
Wladimir Alberto (39). Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid


Wladimir Alberto komt 's nachts om met zijn motor bij een verkeersongeluk op de Julianabrug. Het slachtoffer is op Curaçao beter bekend als "Welly di Westpunt". Volgens de politie raken twee motoren elkaar op de weghelft van Otrobanda naar Punda met hoge snelheid. De andere motorrijder is zwaargewond.

18 - Dinsdag 25 december: Winston Churchillweg
Marvetty Altagracia Ignacio (23). Vrouw. Automobilist. Curaçaoënaar. Ochtend.
Geen gordel


De 23-jarige Marvetty Ignacio, dochter van de bekende fotograaf Stanley Ignacio rijdt in de vroege ochtend op de Winston Churchillweg. Zij valt vermoedelijk in slaap en rijdt in een flauwe bocht richting Sta. Maria rechtdoor tegen een  bewegwijzeringspaal. Ze draagt geen gordel en is vrijwel meteen dood.

-0-0-0-

* Met dank aan ochtendkrant Èxtra voor het fotomateriaal en KPC en Antilliaans Dagblad voor hun tekstuele bijdragen.