Hutjemutje Pasen vieren op het Arubaanse strand

Foto: wheninaruba.com
De caribische eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire houden een mooie paastraditie in stand: kamperen op het strand. Aruba steekt daarbij met kop en schouders uit als het gaat om de aantallen. Massaal zijn Arubanen te vinden op Eagle- en Babybeach.

NOS-correspondent Dick Drayer bij Met het Oog op Morgen over Campamento

Oorsprong
Zoals het met veel tradities gaat, is niet meteen duidelijke hoe Campamento ontstaan is. Het fenomeen is ook te vinden in Venezuela, Colombia en Mexico en lijkt dus overgewaaid.

Maar een goede bron op Aruba zegt dat het paaskamperen al sinds de jaren 40 van de vorige eeuw plaatsvindt. De oorsprong zou de Anglicaanse kerk van San Nicolas zijn, die op Tweede Paasdag met de congregatie het strand op ging.

Regeltjes
Hutjemutje en maar aan de opstanding van Jezus denken. Althans, dat was vroeger, nu is het vooral eten, drinken en domino spelen.

De overheid reguleert streng. Je moet een vergunning aanvragen, een maand van tevoren en dan mag je een aantal tentjes op jouw stukje strand zetten, waar jij als vergunninghouder dan ook verantwoordelijk voor bent.

Sommige Arubanen klagen wel over al die regeltjes, maar de meesten zijn toch blij dat je nu in ieder geval weet waar je aan toe bent. In ieder geval is de politie met drie hulpposten aanwezig om de bijna 250 vergunninghouders in de gaten te houden.