Oprukkende Amerikaanse militairen in de Caribische zee: laat je niet foppen


Op sociale media verschenen deze week beelden van oprukkende Amerikaanse oorlogschepen via de Caribische Zee richting Venezuela. Dat land zou Amerikaanse militaire acties tegemoet kunnen zien die een einde willen maken aan de narcoticastaat van Nicolás Maduro. Hoezeer deze wens ook waar moge zijn, de berichtgeving op sociale en in professionele media was verwarrend. Het was namelijk nogal fake.

Afgelopen woensdag maakte de VS bekend meer marineschepen naar het Caribisch gebied te sturen om te voorkomen dat drugskartels profiteren van de coronapandemie en meer narcotica smokkelen. Daarbij heeft Trump vooral aandacht voor het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Washington wil hem en veertien andere hooggeplaatste functionarissen al langer oppakken wegens "narcoterrorisme". Sommige media in de regio vrezen echter dat Amerika onder het mom van anti-drugsoperaties een aanval op Venezuela voorbereid. En daar lustte sociale media wel pap van.

Curaçaose aandacht

Zelfs de Curaçaose overheid gaf er aandacht aan, door middel van een persbericht. Daarmee wekte het - wellicht onbedoeld - de schijn op als zou ze zelf geloven in het hele verhaal. Fortí rekende namelijk niet af met de fakeheid van het geheel. Integendeel, Curaçao benadrukte maar weer eens dat het niet zal toestaan dat haar grondgebied gebruikt wordt voor militaire acties tegen Venezuela. Alsof daar sprake van zou zijn ?!

Fortí of de veiligheidsdienst had natuurlijk ook een vluchtige kijk kunnen nemen op het beeldmateriaal dat lustig werd verspreid op sociale media. Dan had het al gauw gezien dat het allemaal niet klopt.

Oorlogsvertoon

De eerste foto op sociale media is foto 1. De ondertitel suggereert oprukkende Amerikaanse oorlogsschepen in coronatijd op weg naar Venezuela. 'Er gebeuren vreemde dingen', staat erbij.


Wel, er is niets vreemds aan, behalve aan de suggestie die wordt gewekt. De foto verscheen namelijk eerder op 17 april 2019 - ver voordat de wereld kennis maakte met corona -. Op die dag publiceerde de Cubaanse (online) krant Periodico Cubano een artikel met als titel:

NOTICIAS DE CUBA | El Pentágono desarrolla acciones de “disuasión” contra la influencia cubana en Venezuela 

Vrij vertaald: Het Pentagon ontwikkelt "afschrikkingsacties" tegen de Cubaanse invloed in Venezuela). Voor wie het na wil lezen: https://www.periodicocubano.com/pentagono-acciones-contra-influencia-cubana-venezuela/

Persbriefing

Het tweede beeld dat via Whatsapp en Facebook wordt verspreid is die van de persbriefing van een hoge Amerikaanse militair in het het bijzijn van president Donald Trump:


Wat we zien is maar een deel van de totale video. Er komen meer mensen aan het woord (zie de tweede link naar het transcript). Een link naar de start van deze aankondiging vind je op https://twitter.com/Southcom/status/1245482173248999424:


In de commentaren reageren – daar lijkt het op – veel Venezolanen op de inzet van de Fourth Fleet. Een link naar het transcript van deze aankondiging, vind je op:

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-vice-president-pence-members-coronavirus-task-force-press-briefing-16/ 

In dit transcript komt het woord Venezuela zes keer voor. Meer als voorbeeld dan als ‘doelwit’. Dat Amerika haar grenzen gaat bewaken is te begrijpen, maar een gerichte actie richting Venezuela haal je er niet uit.

Infographic


Ruud Hamers van Risk Solutions, die alle beelden bekeek en beoordeelde, zegt dat deze infographic op goeie huisvlijt lijkt. Hij kan er in eerste aanleg niet heel veel mee. In zijn beleving is dit eerder gemaakt vanuit de propagandamachine in Venezuela (kijk maar naar de vlag), dan vanuit de Fourth Fleet.


De Fourth Fleet is de vloot die in de basis gestationeerd is in de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Op alle sociale media kanalen van de Fourth Fleet wordt er geen aandacht besteed aan deze activiteit.

Ruud heeft een verdiepingsslag gemaakt op de USA Iwo Jima LHD 7. Dit vliegdekschip heeft op alle geraadpleegde foto’s het cijfer 7 staan. De video waarop dit schip een vliegdekschip voorbij vaart heeft het de cijfers 68 staan en is dus niet de USA Iwo Jima LHD 7. Het voorbijvarende vliegdekschip is de USS Nimitz CVN 68 en die maakt geen deel uit van de Fourth Fleet. Lees maar na op https://www.nimitz.navy.mil/ 

Obligaat

Blijft de vraag over waarom de regering Rhuggenaath er desondanks een ferm persbericht aan wijdde. In haar verklaring stelde de Curaçaose regering "er baat bij te hebben dat de georganiseerde misdaad wordt aangepakt". Voor anti-drugsvluchten in Zuid-Amerika maakt Amerika al heel lang gebruikt van een basis op Curaçao, maar die mag niet voor andere, militaire doeleinden worden gebruikt.

Nogal obligaat. Maar misschien wilde Forti vooral op de eigen markt, wat rust scheppen. Het heeft de handen immers vol aan die eigen markt vanwege Corona. En als mensen dit weekend wel erg veel militairen aanwezig zien in de straten van Curaçao, kun je maar beter uitleggen wat er gebeurt.

Wel, de regering zegt dat er geen samenhang is met de Amerikaanse anti-drugsoperatie. De militairen worden op Curaçao ingezet op de kust- en grensbewaking om de mogelijke instroom van ongedocumenteerde Venezolaanse migranten tegen te houden. Niet helemaal volledig, want de Curmil is ook betrokken bij het toezicht op naleving van de avondklok. Maar dat was een ander persbericht.